Trastevere, Pasen en meer...

Zo, ik ben hier vandaag alweer 3 weken... Ondertussen heb ik al aardig wat foto's en verhaaltjes geplaatst... Hier weer een nieuwe update! Prego

Wink

Op woensdagavond ben ik voor het eerst naar een wekelijkse meeting van couchsurf-mensen gegaan in een café in de wijk Trastevere. Het was handig dat Laura (eerdere EVS-er) er nog was om mee te gaan omdat zijwist waar het was en al wat mensen kende. We hebben met mensen uit allerlei landen gekletst, ik vond het gezellig en wil zeker vaker gaan. Ik was nog niet eerder in dat gedeelte van Rome geweest, maar het zag er leuk uit met kleine straatjes en veel cafeetjes. De volgende dag heb ik er een heel stuk doorgelopen. Na een tijdje ging de weg omhoog en kwam ik langs een pad (Via Girabaldi) waar je aldoor mooi uit kon kijken over Rome. Bij terugkomst bij Casa Betania viel er ineens keihard een dennenappel uit de boom, gelukkig net naast mij. Eerder had ik dit ook al eens meegemaakt. Ik hoop dat ze me nooit raken, want het zijn grote en ze lijken hard aan te komen.

Vrijdag was ik vrij, maar toch niet helemaal. We hadden 's middags nog een meeting met onze mentor om te bespreken hoe alles tot nu toe gaat. Ik had wel gezegd dat ik het nu nog lastig vond etc. Mijn mentor zei dat ik maar even af moest wachten tot komende week, dan is het weer een stuk rustiger als de kinderen overdag naar school gaan. Ook heeft het natuurlijk tijd nodig om de taal, de regels/gewoonten en de collega's te leren kennen. We hadden deze dag ook nog 2 uur Italiaanse les, voor het laatst met onze privé lerares. Het begrijpen van alle taalregels en leren van woorden gaat bij mij wat minder snel dan bij de andere 2 meisjes, maar het was wel leuk om te horen dat ze enthousiast was over mijn uitspraak. Bij de andere meisjes kun je naar mijn idee goed horen dat ze met een Spaans/Frans accent spreken. Ik heb met een computerprogramma in Nederland ook wel wat geoefend om woorden goed uit te spreken.

Op zaterdag was ik ook vrij. Fanny en Rebeca gingen met de trein (4 uur heen en 4 uur terug) naar Pisa en Lucca om te bezoeken. Ik ben daar al eens geweest en maakte andere plannen. Mijn idee was om naar Terni te gaan, de stad te bekijken en de grootste watervallen van Europa. Ik had vrijdag wat migraine en sinds paar dagen ook hooikoorts dus was erg moe, waardoor ik na het uitzetten van de wekker weer in slaap ben gevallen. Ik heb nog geprobeerd om de trein te halen, maar toen ik aankwam stond de trein er al en ik durfde het niet aan om in een paar minuten een kaartje te regelen terwijl de trein misschien net zo vertrekken. Ik heb nog gekeken wat ik dan kon doen, wat lekkers gegeten en gedronken in de buurt van het station en toen ik erachter kwam dat er nog een trein bijna ging, was ik alweer net te laat. Ik had namelijk weer niet genoeg tijd om aan een kaartje te komen.

Ondertussen ben ik ook nog terug gereisd naar Casa Betania om mijn pincode van mijn gsm op te halen. Ik heb namelijk sinds kort een Italiaans nummer (wie het wil hebben moet het maar vragen) en nadat ik Patrick had gebeld wilde ik mijn toetsenbord blokkeren, maar zette ik de gsm uit terwijl ik de pincode niet meer wist. Het verliep dus allemaal niet zo lekker de hele ochtend, maar het bezoek aan Terni komt nog wel eens. Ik bedacht wat ik 's middag dan kon doen. Het was niet meer de moeite om nog later naar Terni te vertrekken en naar idee van Patrick heb ik de bus genomen naar een groot winkelcentrum in Rome. Toevallig had onze Italiaanse lerares dat ook net als tip gegeven. Het was vanaf het centraal station een half uur met de bus. Ondertussen zag ik weer stukken van Rome waar ik nog niet was geweest. Ik ben alweer bij de H&M geslaagd voor een linnenbroek en een vest, wel handig voor mijn werk en het mooie weer hier. Dit winkelcentrum (Porta di Roma) vind ik nog leuker dan waar ik eerst was. Ik had nog een lekker stuk pizza met zalm op en later nog een stukje omdat het zo goed smaakte. Je kon gewoon een stuk af laten snijden en voor een euro kreeg je al aardig wat.

Wat me opviel tijdens de rit in de bus, was dat je echt alleen maar appartementen ziet waar mensen in wonen. Een collega vertelde eerder ook al dat het eigenlijk niet alleen in Rome zo is, maar in heel Italië. Ook in kleine plaatsen is het normaal om in een appartement te wonen en niet in een huis met tuin. Verder zag ik veel tentjes waar ze pizza en kebab verkopen, in NL is dat dan friet in plaats van pizza.In het weekend is het wat rustiger op de wegen en kon de bus gelukkig goed doorrijden. Doordeweeks sta je vaak overal in de file en is het veel te druk met verkeer. Er gebeuren ook aldoor veel ongelukken, wat me niet verbaasd met het rijgedrag wat ik heb gezien. Door die ongelukken komen er nog meer files. Hier in Italië kunnen de openbare toiletten vaak niet op slot en ze zijn vaak erg vies. Laatst dacht ik even snel gratis bij de McDonalds te gaan, maar ook daar was geen slot/papier en hartstikke smerig.

Op zondagochtend (1e paasdag) moest ik eerst werken vanaf 08:00u tot 14:00u. Om 13:30u begon een warme maaltijd als paas-lunch. Voor het ontbijt was er niks bijzonders en later op de dag ook niet, maar voor de lunch kwam de hele familie. Er werd eerst een drankje als aperitief geserveerd en vervolgens aten we cannelloni (pasta: lasagnerolletjes gevuld met gehakt en tomatensaus of champignon en kaas). Hierna kwamen de andere gerechten (vlees, aardappeltjes etc.) Helaas geen groente of eieren. Als toetje kwamen er 2 grote halve chocolade eieren gevuld met slagroom en fruit op tafel, een bak met ananas en als klap op de vuurpijl, nog een megagroot chocolade ei. Van alles kon je wat nemen. Ik denk dat ik nog nooit zoveel chocolade op een dag heb gegeten. Het was lekker, maar eigenlijk teveel. Ik had er kramp van in mijn buik.

Na het eten waren Fanny en ik vrij en hebben we de hele middag door Rome gelopen. Dat leek ons wel goed na al dat eten en even lekker weg. Volgens Fanny keek de vrouw des huizes niet zo blij toen we gelijk na het eten gingen, ze vond het misschien niet zo leuk omdat Pasen in Italië een belangrijke viering is met de familie. Maargoed, voor de lunch en toen we terug kwamen was er ook niemand van de familie. Eigenlijk was het wel raar hoe het ging, want de hele paasmaaltijd werd naar ons idee erg snel genuttigd terwijl we het idee hadden dat Italianen het eten belangrijk vinden. Binnen een uur was iedereen alweer van tafel. Ze vinden het wel belangrijk ook goed te eten, maar als je klaar ben is het normaal om alvast van tafel te gaan en je bord etc. op te ruimen, ook al zijn er nog mensen aan het eten. Ik had de hoofdmaaltijd nog niet op, maar ondertussen waren er al mensen aan hun toetje bezig .

Bij andere maaltijden gaat het ook zo snel. Hier in de casa is het ook wat anders dan in een normaal Italiaans gezin omdat hier steeds heel veel mensen eten en vrijwilligers maken het klaar. De ene keer kookt iemand uitgebreid en een andere keer weer niet. Toch is het vaak niet te ingewikkeld eten omdat het voor veel mensen is en het mag ook niet teveel kosten natuurlijk. Eigenlijk eten we elke dag pasta, welk steeds een andere soort. De saus is vaak van tomaten en enkele keer van wat anders. Daarbij wordt vaak sla, warme groenten en iets van vlees of wat anders geserveerd. Dit is 's middags en 's avonds zo. Ook worden er steeds restjes opgemaakt van alles wat er over is. Dat betekent vaak 's avonds veel zelfde dingen eten als 's middags. Vaak eet ik daarom 's middags meer als het vers is en 's avonds minder. Bij het diner staat ook steeds een schaal met heel veel soorten kazen op tafel en bij elk eten wordt brood gegeten. Na de lunch en het diner wordt als toetje fruit gegeten. Het ontbijt stelt hier weinig voor. Vaak eet ik cornflakes, maar die zijn de laatste dagen op dus nu alleen een cracker met honing. Laatst had Fanny een paar dagen crêpes gemaakt, dat was wel smullen. Wel jammer dat ze hier geen Nutella hebben, wat ik er wel op had willen doen. In Italië zie je verder overal Nutella: ze stoppen het vaak in croissantjes en je ziet het veel als ijssmaak.

Onze Italiaanse lerares had nog wat tips gegeven om te bezoeken in Rome, dus zijn Fanny en ik dat gaan doen. We stapten uit de metro bij Circo Massimo en vervolgens liepen we daarlangs naar boven waar alles te zien zou zijn. Eerst kwamen we bij een tuin waar allemaal rozenstruiken staan, helaas waren er nog weinig in bloei. Vervolgens kwamen we bij een tuin met allemaal sinaasappelbomen, waar een mooi panorama uitzichtpunt was om over Rome uit te kijken. Hierna bekeken we een kerk (Santa Sabina) die al heel erg oud was. Als laatste sloten we achter aan in de rij om door het sleutelgat van een groot hek (Cavalleri di Malta) te kijken. Door het sleutelgat zag je eerst een sinaasappelgaard en achter een poort kon je een stuk van Rome zien (een koepel van een kerk). Vervolgens hebben we nog wat rondgelopen en een tijd lekker in een park op een bankje in de zon gezeten. Hierna hebben Fanny en ik nog een heel stuk door het oude centrum gelopen en ten slotte nog het plein bij de Sint Pieter bekeken (voor de Paasmis kon je daar een heleboel bloemen uit Nederland zien).

Natuurlijk staan er van allerlei bezoekjes etc. weer foto's op deze site!

Peetje

Ik heb de foto`s net bekeken en ik kan wel begrijpen dat je wat last had van je maag. Dat zijn echt mega paaseieren!

Marloes

Ze zijn nog lang niet op, maar ik heb ook vandaag alweer tveel ervan op :s

Martie

Wat een belevenissen weer met mooie foto's. Zondag een gedeelte van de mis met de paus op het Sint Pieterplein op de TV gezien. Dus ook een beetje in Rome geweest. En natuurlijk de nodige paaseitjes gegeten en een groep van 10 (paas)hazen in het weiland gezien. Het ga je goed, groeten!

jeanny

wat heb je in drie weken al veel gezien en gedaan
dus eten daar anders dan hier als ik het lees
en wij wachten op elkaar tot we klaar zijn wel wennen denk ik
en dat zijn echte mega eieren ,krijg je wel last van je buik
heeft ook wel wat he de was in de straatjes
mooi fotos weer genoten
liefs jeanny

mamma

Wat een mega grote paaseieren zeg!
Daar zijn onze paaseitjes maar minimini bij.
Tja, alweer 3 weken in Italië! Al heel veel foto's gemaakt en veel geschreven. Een hele leuke herinnering voor later!
Wat leuk dat Patrick je binnenkort komt opzoeken. Maar nog even geduld.
Fijne week nog, liefs, mamma

jeanny

hartelijk gefeliciteerd met je 25 verjaardag
maak er wat moois van met jullie tweetjes
en de anderen mensen en kinderen van het huis

hallo marloes
van harte gefeliciteerd met je 25 verjaardag
maak er wat gezelligs van met jullie tweetjes
en alle andere van het huis
liefs en de groetjes van leo en mij